KNGF Geleidehonden

KNGF Geleidehonden heeft als doel het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met een beperking door middel van professioneel getrainde honden. Zoals blindengeleidehonden, assistentiehonden en buddyhonden. Een leuke baan vinden, daten, op vakantie gaan of een restaurant bezoeken: dit kan een uitdaging zijn. Een hulphond maakt de stap naar buiten kleiner. Het vergroot je wereld en zorgt ervoor dat je jouw zelfstandigheid kan behouden.

Ontdek KNGF

KNGF opent werelden

Een beperking kan mensen het gevoel geven dat zij vastzitten in hun eigen wereld. Gelukkig is KNGF met professioneel getrainde honden in staat om deze mensen (weer) vooruit te helpen. Bijvoorbeeld mensen met een visuele beperking, een lichamelijke functiebeperking, (oud-)geüniformeerden met PTSS of ouders van jonge kinderen met autisme. Inmiddels zijn er al duizenden honden opgeleid en zij hebben de levens van evenzoveel mensen ingrijpend veranderd. De hulphond opent een wereld waarin je vrijer en zelfstandiger bent. Een wereld waarin je weer zelfvertrouwen hebt, geniet van het leven, alleen op pad gaat, of volop toekomstplannen maakt. En dus ook een wereld waarin je minder vaak een beroep hoeft te doen op je omgeving. Hierdoor ervaren ook naasten meer vrijheid en minder zorg. 

KNGF puppy

Carrière van een hulphond

Bij toegewijde fokgastgezinnen thuis komen de pups ter wereld. Na zo’n 8 weken zit de taak van de moederhond en het fokgastgezin erop en is het puppypleeggezin aan de beurt. In deze gezinssituatie brengen de honden hun eerste jaar door. Wanneer de basiscommando’s goed zijn aangeleerd, zijn de jonge honden klaar voor school; ze zijn dan zo’n 14 maanden. Hier leren ze hoe zij cliënten kunnen helpen een zelfstandig(er) leven te leiden. Aan het einde van de opleiding wordt gekeken welke cliënt een ideale match vormt met de bijna afgestudeerde hond. En dan is het tijd voor het echte werk! De honden brengen het grootste gedeelte van hun leven door bij één baas, die zij met hun speciale training meer zelfstandigheid en vrijheid geven. Na een succesvolle carrière krijgen de honden hun welverdiende rust en gaan ze met pensioen: tijd om lekker te luieren, wandelen en slapen. 

Wat jij kunt doen

KNGF geeft ook voorlichting. Over situaties waar mensen met een visuele beperking en hun geleidehond tegenaan kunnen lopen (hond mag niet mee naar het werk of in de taxi); over wat een hond voor een kind met autisme kan doen (rust en meer vrijheid voor het gezin); waarom iemand met een PTSS baat kan hebben bij een buddyhond (steun in moeilijke situaties). Dit doet KNGF onder andere met campagnes, brochures en presentaties door ervaringsdeskundigen.

Daarnaast kan ook jij aan de slag! Door een donatie te doen, een pup te sponsoren, je op te geven als puppypleeggezin of door KNGF Geleidehonden LifeSocks te kopen. Met de sokken willen we ervoor zorgen dat nog meer mensen weten wat KNGF doet en voor wie; want zij zetten zich in voor een hele diverse groep mensen. We willen laten zien hoe groot de impact van een hulphond is. Het is een combinatie van wetenschap en warmte. Naast het bieden van praktische assistentie, is de hond ook een trouwe kameraad die vriendschap, steun en liefde geeft en eenzaamheid bestrijdt. 

Help mee

Ontdek meer LifeSocks

1 van 4