Stichting Melanoom

De patiëntenorganisatie Stichting Melanoom is er voor mensen met een (oog)melanoom en hun omgeving: door het bieden van informatie en geven van voorlichting, het samenbrengen van lotgenoten en het stimuleren van meer medisch onderzoek. Zij hebben als missie ervoor te zorgen dat melanomen steeds vaker in een vroeg stadium kunnen worden ontdekt, zodat ook de kans op een succesvolle behandeling steeds groter wordt. De organisatie is volledig in handen van een team van gemotiveerde vrijwilligers.

Ontdek Stichting Melanoom
Stichting Melanoom

Meer genezing, minder melanoom

Een melanoom is een kwaadaardige moedervlek en een agressieve vorm van huidkanker. Soms verschijnt deze moedervlek uit het niets, maar vaker ontstaat een melanoom uit een bestaande moedervlek. Een oogmelanoom is daarnaast een kwaadaardige tumor in het oog en is een verzamelnaam voor alle melanomen in of op het oog. Ook zijn er een aantal zeldzame melanomen: mucosaal melanoom aan de slijmvliezen, acraal melanoom aan de handen en voeten en erfelijk melanoom.

Stichting Melanoom is er om mensen met een melanoom te helpen, awareness te creëren en steunt daarnaast nieuw onderzoek. De stichting wordt bijgestaan door specialisten en wetenschappers uit het werkveld van de dermatologie, chirurgie, pathologie en oncologie. 

Eyeleen Stichting melanoom

Check jezelf en check elkaar!

Hoe eerder een melanoom wordt ontdekt, des te sneller kan deze worden behandeld en dit vergroot de kans op genezing aanzienlijk. Het herkennen van een melanoom kan dus letterlijk levens redden. Daarom: check jezelf en check elkaar! Met de keuze voor ogen op de Stichting Melanoom LifeSocks willen we benadrukken hoe belangrijk het is goed te blijven kijken en daarnaast brengen we hiermee het bestaan van het relatief onbekende oogmelanoom onder de aandacht.

Hoe herken je een melanoom? Dit licht Stichting Melanoom uitgebreid toe op de eigen website. In het geval van een huidmelanoom is het belangrijk je eigen huid regelmatig te controleren op moedervlekken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de Huidmonitor App, ABCDE methode of Lelijk Eendje methode. Daarnaast staan er op de website voorbeeldfoto’s van onschuldige en verdachte moedervlekken. Een oogmelanoom is lastiger te herkennen en deze wordt vaak ontdekt doordat iemand klachten heeft. Zoals wazig zien, vervormd beeld zien, uitval van een stuk van het gezichtsveld of het zien van vlekken en lichtflitsen, verandering in de vorm of grootte van de pupil. Natuurlijk kun je ook altijd naar de huisarts! Daarnaast geeft Stichting Melanoom diverse tips hoe je een huidmelanoom kunt voorkomen, wat allemaal begint met verantwoord omgaan met de zon. Dus: weren, kleren en smeren! 

Ontdek de huidmonitor

Lotgenoten

Een luisterend oor, tips uit ervaring, een gevoel van steun of gewoon even een praatje. Stichting Melanoom weet dat lotgenotencontact helpt in moeilijke tijden. Daarom biedt de stichting verschillende mogelijkheden om met elkaar in contact te komen: telefonisch, via sociale media, op het Melanoomforum of tijdens de landelijke Melanoom infodag. Ook worden ervaringsverhalen gepubliceerd via Mijn Melanoom. Hierin vertellen mensen hoe zij erachter kwamen dat ze een melanoom hebben, wat dit met hen deed en hoe het nu met ze gaat. Daarnaast kan Stichting Melanoom je in contact brengen met buddy’s: zij zijn getraind in lotgenotencontact en kunnen je voor langere tijd bijstaan. 

Bekijk de LifeSocks van Stichting Melanoom

Ontdek meer LifeSocks

1 van 4